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The convention “As Agents Only” is traditionally used, under 
English Law at least, to offer protection to agents from errors 
or omissions of their principal. Developments in European 
maritime and customs policy would indicate that this 
protection is under threat. In order to determine whether to 
base ECASBA’s future actions on reporting formalities, 
customs liability and similar on this convention, ECASBA 
members are asked to advise if it, or something similar, is in 
regular use by ship agents in their country. 

Date: March 2015 
 

  RESPONSE 
BELGIUM Under Belgian law the agent is indeed also protected. There are provisions 

in this respect in the civil code and there is also a particular law on 
commercial agency which is the transposition of the EU Agency directive, 
and which has been included in the commercial code last year. 

To have the position of “agent’ recognised, the mere mention “as agents 
only” does however not suffice in Belgium. In order for the agent to 
benefit from the protection that comes along with this status, he needs to 
formally reveal the identity of his principal. This should especially be 
done during contract negotiations and ultimately before the contract is 
concluded. An agent can only be acting as such in the name and on behalf 
of a KNOWN /NAMED principal.  

The Belgian courts have a tradition of ruling very strict in this respect. 
They opine that the counterpart needs to know with whom he is 
dealing/who his actual contracting party is. An agent who fails to state 
that he is acting on behalf of XYZ will be considered as acting in his own 
name/on his own behalf.  

This principle is also incorporated in article 19 UCC, but many of the 
(national) IT-systems to be used for making all required customs 
declarations are not allowing the agent to do so. The agent, possibly 



supported by the local associations, should therefore seek for alternative 
ways of securing his position as an “agent” = direct representative as per 
article 18.1 UCC” e.g. by confirming that he is acting as a direct 
representative for XYZ e.g. by registered letter to the customs 
administration. This is also a point for attention when single windows are 
developed. 

PS - There are some exceptions to this general principle made with local 
regulations where authorities have turned (or are trying to turn) matters 
into their favour.  

E.g. the ship agent remains personally liable for port dues, towage dues 
and “all costs” following out of incidents”, this u/i 30 days after he 
declared the vessel to the port authorities even if the agency-
representation was meanwhile terminated. And as mentioned during the 
last seminar, there still is some legal insecurity about how article 15 UCC 
in fine should be understood (“customs representative”). 

CROATIA The use of “As Agents Only” is mandatory in Croatia. Otherwise, agent 
works in his own name and account. 

DENMARK In the recent years “as agent only” seems to have given rise to certain 
challenges. Generally it is accepted in Denmark.  

Some Danish agents have the opinion that their position can be 
strengthened by adding the name of their principals, namely “as agent 
to….” 

Under the present circumstances we would appreciate if 
ECASBA/FONASBA consider to raise this issue.  

FRANCE Please be informed that the French ships agents often use the convention 
of “as agents only “stating that they  only act on behalf and for account 
of the owners “ .As per the French law the shipping agents are employees 
representatives of the shipowners ; 

Above convention must be protected by Ecasba 

FINLAND Regarding Finland indeed correct! To work “as Agents only” is between 
the rock and the hard place. Under the new Fairway Dues legislation as of 
1st Jan. 2015 the ship agent/representative is equally liable along with the 
shipowner/operator for fairways dues charged and collected by customs. 
In theory you can perform your duties as a “direct agent” for an EU 
domicile principal, but subject this principal is approved by Finnish 
customs, EORI registered. For non EU principals an indirect representative 
is required. Be it direct or indirect, representation is subject to customs 



approval and financial guarantees you required to set. Without approval 
you do not get access to the government/customs electronic reporting 
system (PORTNET).  

So far this restricted to state/customs dues/fees but surely first instance 
ports (now when made public companies within EU and lost their fiscal 
rights) aim for same “benefits” and this goes for at least pilots and other 
authorities too.. (for example possible SOx fines to vsl)   

MALTA Most of the local shipping agents make sure to include the specific 
wording "AS AGENTS ONLY" but as per current legislation, we cannot 
exclude the possibility that there might be indicators that this protection 
could be under threat. 

NETHERLANDS The question is short and clear, but the reality is that it is difficult to give 
a general answer as situation is rather complex. 

 
In general there are two situations : 
Commercial contacts where we refer to our general conditions acting ‘as 
agent only’ 
 
Governmental contacts (eg. Customs, Port Authority - Port Dues, etc.) 
where we are fully responsible and we cannot ‘hide’ ourselves with ‘as 
agents only’. 

SPAIN We inform that the convention “As Agents only” is in regular use by ship 
agents in Spain. 

SWEDEN In Sweden we try to act as “agents only”, but the Swedish Maritime 
Organisation force us to be in charge for the Fairway dues, anyway. And a 
lot of ports claim us responsible because we have “put the order”. 

I think this is a complicated questions, in one way I think we should be 
responsible, if we also have the muscles to force the ship owner to pay.  

TURKEY We are surprised to learn that ‘as agents only’ topic is under threat, 
please note that in our country while some of our colleagues are signing a 
kind of document (NOR, damage report, Letter of Protest, L.O.I., Bill of 
Lading) they are using ‘’as agent only’’ together with ‘’for receipt only’’ 
which indicated that the letter received and will convey to concern party.  

IRELAND Confirm this terminology is in regular use by Irish agents . 

ITALY The expression “as agents only” is commonly used in Italy and recognized 
by Italian Jurisprudence. The agent carries out the activity only as a 
representative of his Principal and as long as he specifies that he is acting 
only as agent, the activity will be referred to his Principal. This is also a 
consequence of Italian general principles of law. The decisions of Italian 



Jurisprudence mainly concern the undersginment of the bill of lading and 
state that in case the bill of lading is undersigned “as agent only”, the 
agent cannot be sued in the proceeding as carrier of the carriage (e.g. 
Court of Genoa 18 June 2003; Supreme Court 4 March 1997 n. 1914). 

 

 


